måndag 5 januari 2015

Vi skippade julklapparna i år

En Floridagran

Okej. Här gäller det verkligen att stanna upp en stund. God fortsättning föresten! Må ditt 2015 bli precis som du önskar.

Men tillbaka till vår jul. Vi har alltså två tjejer som är nio och fem år gamla. De senaste sju åren har julen firats väldigt traditionsenligt, på samma plats (hemma) med jullunch, mys, Kalle Anka och tomte med julklappsutdelning till barnen med mera. Sju år. I stort sett hela våra barns liv. De har alltså haft samma julfirande i hela sina liv. Ganska mäktigt om man stannar upp en stund och tänker efter.

I år (2014 alltså) såg det annorlunda ut. Redan i februari, när flygbiljetterna släpptes bokade vi en resa till Florida över jul och nyår.

I februari började samtalen om att årets jul skulle bli annorlunda. I februari började förhandlingarna.

- Men, men....om vi åker till Florida så får vi väl inga julklappar.
- Njae, men vi kommer antagligen köpa saker till er i Florida. Alla kanske inte blir inslagna och vissa saker får ni innan Julafton och andra efter och några den 24e... Men att få komma till sol och värme är väl härligt?
- Kommer Tomten?
- Nej, det tror jag inte....
- Får vi se på Kalle Anka?
- Alltså, ni brukar ju inte titta på det ändå, ni bara leker då ju....
-....Men FÅR vi det?
- Det kanske finns på Youtube, i så fall kan vi kolla om ni vill.

Tystnad

- Men mååååste vi åka? Vi är väl hemma innan nyår så vi kan titta på raketerna i alla fall?
- Äum...nä, men de har GARANTERAT raketer där med.
- Vi vill inte åka....Vi vill ha julklappar.

Typ så har våra samtal sett ut sedan i februari alltså. Ibland har det faktiskt känts som att de har kopplat att denna upplevelse är värd mer än julklappar men andra gånger har de bara låst sig fast vid tradition. Igen, inte så konstigt, med tanke på att traditionen funnits där i hela deras liv....

I vissa desperata försök har vi försökt med;
..." Men vet ni varför vi firar jul EGENTLIGEN?"

...men det är ju ganska uselt eftersom vi inte varit så jättetydliga på den punkten tidigare år....

När Julafton väl kom, i fjärran land, kändes det som vilken dag som helst. Trots plastgranar och julgranskulor i överflöd kändes det inte alls som jul i Florida.

Vi drog till en ö och plockade snäckor och kastade oss i de sköna vågorna i Mexikanska Gulfen istället. Helt ok om du frågar mig.

...och till och med barnen erkände till slut att det var en ganska trevlig Julafton, även om det var brutalt långt utanför deras box. Jag menar, vad är julmat med allt vad det innebär jämfört med en steak dinner med en lokalt brygd vattnig öl på Millers Alehouse?  ;-)..... Jag är ändå glad för att vi strök den tillfälliga Plan B att åka till närmsta IKEA och fira jul där....för det hade väl bara varit tragiskt....eller?

Igen - god fortsättning och fortsätt följa oss, gilla och dela. Vårt mål 2015 är att vi kommer upp i 146 gillare på Facebooksidan (just nu ligger vi på 145, så vi snackar en ökning på 0,7 %). Det SKA gå!

LuddeInga kommentarer:

Skicka en kommentar