måndag 2 juni 2014

Konsten att preja en cyklist av en väg


Ingarö verkar vara himmelriket för cyklister. Tävlingscyklister alltså. Du vet sådana som cyklar i sjukt tighta kläder i en klunga på minst 30 personer, tar upp hela vägen och verkar hysa ett allmänt hat (??) mot bilister....

Eller vänta nu. Vem hatar vem egentligen?

Jag kan villigt erkänna att denna typ av cyklister (de med tights, i klunga) inte kommer högst på min önskelista, att stöta på, när jag kör på Ingarös krokiga vägar.

Men om jag ställer mig i deras skor (eller sätter på mig deras tights) så kan jag mycket väl förstå att Ingarö ÄR riktigt trevligt att cykla på. Lagom med backar och mycket fin natur. Jag hetsar inte upp mig såååååå mycket om jag hamnar bakom en klunga. De drar ju ändå på i ca 40 km/h. På 50-väg. Känns inte som någon katastrof direkt.

Det finns dock bilister som verkar vara besatta av att hata cyklister på heltid. Det har till och med gått så långt att hatarna (och följaktligen cyklisterna) fått ett mittuppslag i  den lokala tidningen (det är sant). Värsta reportaget.

Där har det beskrivits att bilister sprutar spolarvätska på cyklisterna när de kör förbi. Bilisterna lägger sig på hornet och tuuuuuuutar vilket skrämmer livet ur cyklisterna. De kör om extremt nära. Vevar ner (vissa har knapp) rutan och skriker några väl valda ord. Vissa gör även tappra försök att preja av cyklisterna från vägen. Tyvärr lyckas vissa....

För min del, jag som inte cyklar, så är de värsta bilisterna de som växlar ner till tvåan och kör om en klunga på 30 cyklister i en skymd kurva. I motsatt riktning kommer jag i min bil....

What's up with that liksom? Det är ju livsfarligt. Både för en själv, cyklisterna och bilar som kommer från motsatt riktning.

Någonstans blir dessa aggressiva bilister riktigt jävla förbannade när de hamnar bakom en klunga cyklister. De blir så pass förbannade att de är villiga att riskera sitt eget och andras liv. Istället för att vänta i cirka 20-30 sekunder för att köra förbi. 20-30 SEKUNDER!!

Varför hatar vissa bilister just denna typ av cyklister så himla mycket?

Om det kommer en ankfamilj gående mitt över en 70-väg exempelvis. Då saktar samtliga bilister ner. De kanske till och med stannar. Ingen spolarvätska. Ingen försöker köra så pass nära så att man nästan touchar de små duniga liven med däcken. Inte ens hatarna. Ingen tutar (okej...kanske nån....men då ha de stått still i mer är 20-30 sekunder). Med all sannolikhet tar man en riktigt stor sväng runt ankfamiljen när god sikt ges. Lugnt och försiktigt. En anka vill man ju inte skrämma upp. (och ja, jag vet att det brukar vara ÄNDER och inte ANKOR som går på våra vägar....men ankor kändes rätt att skriva...)

Om den argsinte bilisten hamnar bakom en EPA-traktor, ni vet en sån med en stor röd varningsskylt baktill. Inte försöker de preja dem av vägen. Inget tutande där heller. Ingen spolarvätska eller hyttande med näven heller för den delen.

Bara mot cyklister i klunga. Snacka om diskriminering. Snacka om att se ner på någon som inte råkar ha samma intresse som en själv. Snacka om att vara trångsynt. Snacka om att inte ha tillräckligt med hyfs att respektera andra människor.

Respektera andra människor. Precis som de är.

Nä, man sprutar glykol på dem istället....

Mitt tips (for what ever it's worth) till dessa förbannade bilisterna är enkel - våga prata med en cyklist. Våga ställ den där läskiga frågan:

- Varför cyklar du egentligen?

Jag lovar dig. Du kommer få ett väldigt vettigt svar. Du kommer med all sannolikhet acceptera och respektera denna människas tro till "cyklismen", även om du inte cyklar själv. Du kommer att öppna upp ditt sinne.

Men du kommer framförallt ha förståelse för hur jävligt det är att vara cyklist på Ingarös krokiga vägar och förhoppningsvis kommer du ta det lugnt nästa gång du stöter på detta (icke)problem.

Respekt - åt båda håll!

Något för Värmdö kommun att sätta upp kanske?5 kommentarer:

 1. Underbart med ett balanserat och klokt inlägg i denna (av outrgrundlig anledning) så infekterade fråga!

  SvaraRadera
 2. Som en av de hatade cyklisterna kan jag bara tacka för detta inlägg. Tillräckligt många skadas (och dör) redan, så kom igen nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom inlägget verkar ha fått någon form av renässans och från igår fått en jäkla spridning, kan vi bara hoppas på att fler ser det och dessutom får förståelse. Simma... jag menar - CYKLA lugnt.

   Radera