fredag 7 februari 2014

Melodifestivalen 2014 - En fest och ett helvete




(Tycker att OS-invigningar är väldigt långtråkigt så jag skriver lite här istället)



Tänkte gå lite utanför ramen idag och faktiskt skriva om ett aktuellt ämne. Så som andra bloggare gör.

Vi är inte som andra. Men låt gå för denna gång.

Melodifestivalen - älskad av många och antagligen hatad av lika många.

Hett ämne eller hur?

Första delfinalen sågs av 3,4 miljoner tittare. Nu vet jag inte om det är antalet påslagna enheter som hade kanalen på just då, eller om det är det faktiska antalet som sitter i sofforna.

I vår familj satt vi fyra personer. Bara en enhet hade melodifestivalen på (de andra enheterna hade Candy crush, nån Askungen-film, aftonbladet och Pettsons uppfinningar påslagna). Till och från tittade en-två personer på Melodifestivalen. Dock inte samma personer varje gång...

När det gäller svenska folkets engagemang i denna tävling råder inga tvivel. Nästan alla verkar ha något att säga om den. Även om man inte tittat. Man kan ju alltid läsa blaskorna dagen efter och bilda sig en uppfattning. Åsikterna kan handla om den usla humorn, den briljanta humorn, usla artister, briljanta artister, dåligt ljud, tekniska felaktigheter, riktigt duktiga dansare. Det kan handla om kläder, om någon sagt något olämpligt eller egentligen vad som helst. Det är nästan så att man MÅSTE tycka nåt... I alla fall om någon tar upp ämnet.

Några kollegor och jag gick loss på samtalsämnet på en lunch i veckan. Vi hade en del att säga. Vi hade lite svårt att förstå att "brödrasången" gick till andra chansen. All respekt för den tragiska historien bakom. Verkligen - Respekt! Men som nummer i melodifestivalen var vi överens om att: njaaaaaa....

Då säger en besserwisser (inte jag):
- Men röstade ni då?
Vi andra svarade i kör:
- Näää

Sen började vi diskutera vår rätt att "klanka ner" på en låt, klaga på att nån gick vidare, utan att faktiskt brytt sig om att påverka resultatet.

Besserwissern hade en poäng!

Vad i hela friden ger oss rätten att tycka om resultatet om vi inte ens orkar lyfta luren och ringa eller skicka ett sms?

Det var då vi kom på det!

Den mest storslagna idéen hittills 2014 (and many more shall come).

Det är ju väldigt tydligt att SVT vill suga ur oss varje krona som är möjlig genom att låta oss rösta på bidragen.

Jag menar, bara det här med delfinaler (ej att förväxla med "Delfinarier"...helt annan sak). Åka runt i hela Sverige fyra veckor i rad. Varje gång ringer X antal tittare och pengarna bara rasslar in.

Inte nog med att det finns delfinaler. I samtliga delfinaler förväntas man rösta TVÅ gånger. Bara där tappade de hela Småland.
Det som är bra i det här är att man kan skänka pengar till Radiohjälpen. Det tycker jag är toppen.

Välj det dyra numret och du skänker pengar.

MEN SVT! Det finns MER pengar att tjäna! Det finns MER pengar som bara ligger där och väntar på att bli bortskänkta till Radiohjälpen.

Hur då?

Nej, inte via ytterligare en delfinal. Inte genom fler bidrag. Inte genom "tredje chansen". Inte genom tre röstningar i ett program.

Nej, här pratar vi finess!

SVT!

Det är dags att införa ytterligare ett telefonnummer. Det lägre priset ska inte vara något alternativ på detta nummer. Bara det dyra numret där pengarna går till Radiohjälpen ska gå att ringa om man väljer detta alternativ.

Vilket alternativ?

Jo - En blank röst!

SVT - inför möjligheten att rösta blankt i melodifestivalen!

Det skulle ge dubbelt så mycket pengar till Radiohjälpen. Det skulle ge alla "soffliggare" rätten att klaga legitimt. Det skulle också ge dem som väljer ut de 32 bidragen mer press på sig till nästa år i fall det visar sig att 50% av rösterna är blanka på grund av halvbra (usla) uttagna bidrag.

Det skulle ge oss vinst varje gång i Eurovison.

Är det fredag idag?

Hur många av tittarna röstar imorgon? Oavsett hur många, skulle garanterat fler lyfta luren om man även fick rösta blankt.

Det är väl vår demokratiska rätt?

Eller?

Ha en trevlig mellokväll imorgon...

...eller inte...

//Ludde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar