tisdag 15 augusti 2017

På charter i främmande land
Först och främst måste du har vissa saker klart för dig.


1. Vår familj har aldrig tidigare åkt med charter.
2. Jag har sjukt mycket fördomar kring hela chartergrejen. I stort sett samtliga fördomar stämmer givetvis och är till största delen djupt rotade från en viss svensk film. Därför kan det eventuellt komma några referenser från denna film i detta inlägg. Det är inte säkert, men eventuellt.

De som delade hotell med oss var bland andra:
- De tre svenska tjejerna. Där två av dem nog var tvillingar och den tredje var deras "ledare"
- Rysstyskarna. En ganska usel kombo som både trängde sig i kön OCH paxade solstolar sjukt tidigt på morgonen.
- De vanliga tyskarna. De paxade BARA solstolar sjukt tidigt på morgonen men höll sig i kön. Faktum är att tyskar nog är näst bäst i världen på att köa, efter svenskarna så klart.
- Ryssarna. Det är lite oklart om de paxade stolar (antagligen), men nåt követt fanns inte någonstans i deras gener. Vattenmelon verkade också vara något som ryssarna gillar. De åt vattenmelon i sanslöst kopiösa mängder.
- Findus. Med all sannolikhet en tysk som hade en grönrandig tröja precis likadan som Pettsons katt Findus.
- Dockan. Otroligt stylad hela tiden oavsett om hon var i restaurangen eller på stranden.
- Dockans pojkvän. Gjorde fina armhävningar på stranden medan dockan tittade på och såg stylad ut.
- Småspillarna. De där små barnen som fick hämta dricka ur drickaautomaten själva och gick i ultrarapid tillbaka till bordet med fyllda glas, som de inte ville spilla ur...ingen lyckades på hela veckan.
- Svenska familjen (inte vår). De som var fastklistrade vid poolen samtliga dagar från soluppgång till solnedgång och njöt av att de hade "all inclusive".

Om vi börjar med tyskarna och rysstyskarna.

Dag ett var vi helt rökta. Inte en solstol så långt ögat kunde nå. 
Vi fattade direkt att drastiska åtgärder krävdes. Vi var helt enkelt tvungna att anpassa oss till den "lokala kulturen" när det kom till solstolspaxning.
Dag 2-7 gick jag upp 7.30, traskade ner till pool eller strand (vi varierade lite) och kilade fast handdukar på fyra opaxade stolar (tyskarna och rysstyskarna var nere ungefär samtidigt med famnen full av handdukar så jag sa "Guten morgen" till alla. Alla svarade på tyska).
Framåt tiorycket när vi ätit frukost kunde hela familjen traska ner till de bästa stolarna och titta på de orutinerade stackarna som letade stolar för de inte förstått "kulturen". Fin underhållning måste jag säga...

Ta seden dit man kommer.

Vi åkte lokalbuss också. Ni vet - LOKALBUSS. Den skulle ta oss till närmsta stad.

Du ser den framför dig va? LOKALBUSSEN som går på Kreta. Insup den liksom.
Den skulle gå 9.05. Alltså. Den skulle gå 9.05 i GREKLAND.

Ok. Svenskar som vi är kom vi till hållplatsen 8.55. Vi hade förberett oss noga med Resorb, solbrillor och massor av vatten... Eller vi och vi. Min FRU hade förberett... Vi skulle ju ändå åka lokalbuss...

Bussen kom 9.06 (möjligt att min klocka gick en minut före) och det var inte vilken buss som helst. Det var en RIKTIG buss. Du vet en sån som du åker till Romme med. Eller en sån som går mellan Jönköping och Göteborg. 
Alltså en sån buss med bagageutrymme nertill och en ljuvlig fungerande AC.
Mina fördomar krossades totalt. AC är ganska skönt när det är 38 grader ute.
När jag insåg allt detta steg förväntningarna rejält när vi satt oss ner och spänt fast bältet. Dessvärre slogs de ner lika snabbt som de steg... ingen Wifi. Så min slutsats med denna lilla upplevelse är att AC i fin buss är INTE lika med att det finns wifi. Good to know.

Väl framme i närmsta stad insåg vi... Eller vi och vi... min FRU insåg ganska snabbt att det var liiiiiiiiiite för varmt för att promenera i stadsmiljö. Vi åt därför bara lunch och åkte tillbaka ganska omgående. Lunchen bestod av Kalamares (friterad bläckfisk). Barnen tyckte dock att de såg "för verkliga" ut, så det blev ingen höjdare det heller...
När vi kom tillbaka till hotellet kom vi på att vi inte paxat några solstolar...Det blev till att sitta på plastcaféstolar vid poolen den eftermiddagen.

I ett blogginlägg för jättelängesedan tog jag upp vissa undantag när en svensk pratar med en främmande människa frivilligt. Ett av dessa undantag lyder "när en svensk träffar/hör en annan svensk utomlands". Då är det HELT OK för svenskar att helt plötsligt prata med andra svenskar man inte känner. 

Detta hände oss på restaurangen i den jättevarma staden med de lite för verklighetstrogna Kalamaresarna.

Bredvid oss satte sig ett par i övre medelålder (alltså äldre än vi) ner för att ta något att dricka. De var från vårt hotell. Vi såg det på "all-inclusive-banden" på deras handleder.
Från ingenstans vänder sig kvinnan om till mig och avbryter vår familjelunch och säger:
- Alltså förlåt alltså... men jag måste bara få veta. Var kommer du ifrån?
(Jag gissar att hon hört min ljuva skånska stämma)
Iskall som jag var (även om det var varmt) svarade jag utan att tveka:
- Sundsvall

Hon blev helt ställd..
- jahaaaaa?.... Sundsvall....????
(Helt ärligt så tror jag inte att hon visste var sjutton Sundsvall ligger)
- Nä, jag kommer från norra Skåne faktiskt... 
- Jaha! (Hon visste nog var Skåne ligger, men med tanke på fortsättningen på denna konversation har hon nog ALDRIG varit där eller pratat med en skåning heller för den delen). För du låter EXAKT likadant som min systers man som är från Jönköping...

Här kan jag ha överreagerat en smula för mitt spontana svar kom direkt och det kom som en aggressiv giftpil.

- NEJ DET GÖR JAG INTE. Jag låter INTE som din systers man som är från Jönköping.
- Jo, exakt likadant, envisades hon.

......

Jag tror inte att jag ska skriva mer vad som hände och vad som sades och inte sades i denna konversation, men två saker är jag säker på.

HON vet ingenting om någonting utanför Stockholm och JAG låter INTE som nån från Jönköping (och inte som de där som gör reklam för Sväääjelotten heller för den delen). Alla som tycker det har fel.

Fel fel fel!

Som om lunchen inte var förstörd redan, med de lite för verklighetstrogna kalamaresarna. Nej, då ska man minsann bli förolämpad på sin lunch också.

Ja, och det får sammanfatta vår första charterresa med all inclusive med familjen till Kreta. Vi kan nog tänka oss det igen. Ganska mysigt faktiskt - om man får en solstol... och overklighetstrogna kamalares...
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar